Overgang zomer naar najaar bij paarden

23 aug 2024

We komen langzaamaan weer in een periode terecht met nog wisselvalliger weer en daarbij gaat of is je paard al aan het verharen naar de wintervacht. Ook wordt het aantal uren daglicht weer minder waardoor de kwaliteit en de voedingsstoffen van het gras in de wei achteruit gaan. Waar een paard eerst voldoende voedingsstoffen uit het gras haalde wordt dat nu minder en moeten we (weer) gaan bijvoeren. Ook zullen veel paarden weer meer op stal komen te staan. De gezondheid van je paard wordt in deze overgang van zomer naar winter dan ook extra op de proef gesteld.

Het vochtigere klimaat (kan dat nog) van de herfst samen met de temperatuur schommelingen zorgt oa voor ideale groeiomstandigheden van schimmels op het gras in de wei of tussen afgevallen bladeren. Sommige paarden hebben hier moeite mee en raken snel aan de diarree of krijgen last van mestwater. Er zijn supplementen die de weerstand van je paarden-darmen tegen schimmels helpen te ondersteunen.

Ook bij de overgang van weidegang naar stal met kuil of hooi kan een supplement dat de darmflora ondersteunt je paard helpen. Daarnaast is een aanvulling van vitaminen en mineralen ook belangrijk.

Zorg in deze periode er voor dat je je paarden-apotheek weer aanvult. Denk hierbij aan mokmiddelen, ondersteuning bij het scheren en jeuk van de dekens.

Kijk regelmatig (zeker om de dag) even onder de deken naar de conditie waarin je paard verkeerd zodat je snel kunt bijsturen met (kracht)voer als dat nodig blijkt.

En vergeet als laatste niet de wei weer in optimale staat te brengen voor volgend voorjaar door bijvoorbeeld kalk te strooien, de bodem weer vlak maken en het gras door zaaien met graszaad indien nodig.

Ook hiervoor kun je bij Edwin Jansen Speciaalvoeders terecht. Mocht je advies willen kun je altijd contact met ons opnemen via info@jansenspeciaalvoeders.nl of telefonisch via: 0316 532252

Terug naar overzicht