Slobber Mash wat wel en niet te doen!

17 jul 2024

Wat je moet weten…

Veel mensen geven hun paard of pony tegenwoordig een mash (slobber). En meestal maken we deze aan met warm water. Dit is voor de meeste paardenmensen allemaal al bekend. Ook geven de meeste paarden bezitters elke dag een slobber mash en meestal dezelfde. Het doel van het geven van een mash is meestal om het herstel na een training te bevorderen. Soms geven we ook een mash als extra maaltijd of als verwennerij. Maar wist je dat je ook een mash kunt gebruiken tijdens transport of aankomst op een nieuwe locatie om de het paard of de pony te helpen ontspannen. Een slobber is gunstig voor paarden met tandproblemen omdat het zacht en gemakkelijk verteerbaar is. Ook is een mash handig tijdens ziekte om supplementen of medicijnen door te mengen. Je paard of pony krijgt dan zonder veel weerstand toch de nodige bestanddelen binnen. Een mash is altijd bedoeld als aanvulling op het basis rantsoen van water, ruwvoer en krachtvoer.

Extra hydratatie…

Maar wist je dat, zeker bij de warmere temperaturen van de komende dagen, een mash ook bijdraagt aan extra vocht opname door je paard en als je electrolyten toevoegt een snel herstel van de vocht- en electrolyten-balans in het paardenlijf. Hiermee behoudt je paard zijn conditie. Er zijn verschillende vormen mash te verkrijgen. Hieronder geven we een overzicht van de mash mogelijkheden van Cavalor en wanneer je welke mash het beste kunt geven.

Cavalor Mash

Strucomash Beet: Deze is vezelrijk en zorgt voor een goede darmwerking. Deze mash is gemakkelijk te kauwen en te verteren en is daardoor ook zeer geschikt voor oudere paarden, paarden met tand problemen of als warme verwennerij tijdens koude winterdagen.

Mash & Mix: Dit is een zeer smakelijke mash voor rehydratatie na inspanning. Ook deze mash is licht verteerbaar dus zeer geschikt als lichte maaltijd na een wedstrijd of training. Door het weken van de mash vul je ook direct het vocht verlies van het zweten weer aan. Daarnaast kun je er gemakkelijk nog extra electrolyten aan toevoegen.

Sportmash Recup: Deze mash bevat veel eiwitten en is daarom extra geschikt na (zwaardere) inspanning. De licht verteerbare mash bevat een specifiek aminozuurprofiel die optimaal bijdraagt aan het herstel van de spieren. Het weken van de mash zorgt voor extra vocht opname na inspanning en de toegevoegde electrolyten vullen het verlies na zweten weer snel aan.

Hoe maak je het klaar…

neem de gewenste hoeveelheid mash, voeg langzaam de aanbevolen hoeveelheid lauw warm water toe. De verhouding water tot voer kan variëren afhankelijk van de slobber. Laat het voer weken volgens de gebruiksaanwijzing van het product, zodat het volledig zacht wordt en een papachtige textuur krijgt.

Aanbevolen week tijden voor de mash van Cavalor:

  • Strumash Beet: 45 minuten
  • Mash & Mix: 15 minuten
  • Sportmash Recup: 30 minuten

Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact opnemen met onze voedingsadviseur André en bellen naar 0316-532252 ook kun je een vraag of opmerking mailen naar: info@jansenspeciaalvoeders.nl

Terug naar overzicht